sobota, 30 sierpnia 2014

POMYSŁ NA SOBOTĘ - Pleśniaczek, kruche ciasto z owocami


Ulubione smaki dzieciństwa należą do lata. Te ukryte pod warstwami są szczególnie radosne.
Żadne mi w głowie czekoladowe, słodkie, ciężkie ciasta.
Serniki na nowo zapewne zawitają jesienią.
Teraz królują owoce. Uwielbiam je przetwarzać. Niestworzone ilości pakuję w ciasto i rozpływam się nad nim :)))



Sobota, lenistwa czas :)) Kawa. Ciasto. Relaks.
KOCHAM ŻYCIE!



Schodzi w pięć minut... potrafię je robić dwa razy dziennie...nawet w nocy. (Sobotę trzeba mieć w końcu wolną:)) Na potrzeby najbliższych.
Podobno najlepsze, z owocowych.
Polecam Wam gorąco!


Składniki:
5 jajek
250 g margaryny
3 szklanki mąki
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce sezonowe lub słoik dżemu
opcjonalnie cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę, dodać proszek, cukier (plus cukier wanilinowy), posiekać margarynę, żółtka, wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na 3 części - do jednej dodać kakao - schłodzić (1 godz. w lodówce). 
Pierwszą część ciasta rozkruszyć (albo zetrzeć na tarce) na blasze wysmarowanej margaryną, na to wyłożyć owoce, a na nie część ciasta z kakao. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukry. Rozsmarować na cieście, zetrzeć na pianę pozostałą część ciasta. Piec około 40 minut w temp. 180 st. C.


Plesniak to ciasto o wielu twarzach, unikalny smak tworzony jest przez warstwy, które w połączeniu tworzą go tym ulubionym, wyjątkowym. Nazywany przeróżnie - skubańcem, przekładańcem, strzępcem - jakkolwiek, nosi w sobie jedno - sentyment, do dzieciństwa :)) myślę, że nie tylko mojego. 

Pleśniak to placek, składający się z czterech warstw. Pierwszą z nich stanowi spód z rozwałkowanego, kruchego ciasta. Na tym spodzie wykładam właśnie umyte, owoce sezonowe lub mrożone. W ilości big.
Maliny, jeżyny, jagody, wiśnie, agrest, jabłka, wszystko się nada co macie pod ręką :)
Serce plesniaka stanowi kolejna warstwa startego na tarce kruchego ciasto z dodatkiem kakao. Na to wykładam ubitą na sztywno pianę z białek, do której pod koniec dodaję cukry. Ostatnią, wierzchnią warstwę, stanowi kolejna warstwa, startego na tarce, jasnego ciasta.




Łapcie ostatnie sezonówki i do piekarnika marsz! delektować się ta przyjemnością,
ktoś chce? :)))

25 komentarzy:

  1. Zdjęcia cudne! Gratulacje a na ciasto ochotę mam wielką! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) zachęcam do skorzystania z przepisu, jest pyszne :))

      Usuń
  2. Przybijam piąteczkę, właśnie piekę drożdzówkę ze śliwkami:)
    Pleśniaka jeszcze nie piekłam, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dorwę śliwki to obiecuję zatopić je w biszkopcie :)))
      Koniecznie jeszcze w tym sezonie!

      Usuń
  3. Ja jestem leniwa i wiekszosc owocow spozywam w koktajlu szpinakowo-owocowym:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciast uzywam glownie brzoskwini, inne owoce wole poza ciastem. O jeszcze jablka w szarlotce sa ok.

      Usuń
    2. Sernik z brzoskwiniami lubię, natomiast ciasta kruche z brzoskwiniami to już nie moja bajka. Zdecydowanie preferuję te wyraźnie owocowe, jak maliny, truskawki, borówki czy jabłka, o tak szarlotka jest miodzio :))

      Usuń
  4. dzisiaj robiłam jabłecznik, ale następnym razem skuszę się na pleśniaczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja następnym razem skuszę się na jabłecznik :)

      Usuń
  5. Ciasto wygląda pysznie. Też zdarza mi się je robić. Brawo za piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nawet lepiej smakuję niż wygląda :) dziękuję :)

      Usuń
  6. Wygląda obłędnie pysznie ! muszę wypróbować Twój przepis i zrobić , ja kocham piec ciasta tylko żebym miała więcej czasu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na brak czasu to i ja narzekam. Jeden dzień w tygodniu wolnego przeznaczam na takie smakołyki i krótki relaks. Coś za coś, mam nadzieję, że i ja i Ty wygospodarujemy sobie niebawem więcej czasu ;) Je się na szczęście szybko robie, i jak się chłodzi w zamrażalce ciasto to można już posprzątać kuchnie np. ;)

      Usuń
  7. Ilekroć pokazujesz swoje wypieki to po prostu ślinka cieknie :) a że zdjęcia masz wyjątkowo piękne to ochota jeszcze większa :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ja jestem taka już, że kusić uwielbiam :)) i chcę żeby Wam ta ślinka ciekła, bo naprawdę jest do czego :)

      Usuń
  8. U mnie póki co króluje szarlotka ze względu na jabłonkę, która w tym roku przeżywa prawdziwy wysyp jabłek. Pleśniaczek jednak też bym z przyjemnością zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cały rząd krzaków malin sponsoruję darmowe koktajle, soki, dżemy i ciasta. Chętnie bym się zamieniła chociaż na dwa tygodnie na jabłonkę :) Bokami mi wychodzą te czerwone owoce ;)

      Usuń
  9. Uwielbiam to ciasto i piekę je często :)
    Nie dzielę jednak ciasta na trzy części, a tradycyjnie kładę je w całości na spód, potem owoce i na koniec pianka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio zrobiłam jak Ty, bo czekać mi się nie chciało i wyszło równie pyszne :) Jednak brakowało mi tej "kruszonki" na bezie :D

      Usuń
  10. Cudowne zdjęcia, a ciasto napewno pyszne

    OdpowiedzUsuń
  11. Mnie bardzo się podoba kubeczek- gdzie kupiłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze, to nie wiem, przywieziony z jakieś wioski przejazdem :)

      Usuń