wtorek, 29 lipca 2014

Szybkie i łatwe ciasto owocowe rabarbarowo-budyniowe z bezą


Aktualizując zakładki do nowego szablonu bloga, dotarło do mnie jak dawno nic kulinarnego nie było.
Nowy piekarnik, to był idealny test...na zrobienie ciacha.
Ale jakie ciasto może chcieć się zjeść w ten żar lejący się z nieba?
Owocowe? Niech będzie!
Rabarbarowo-budyniowa rozpusta to ciekawe połączenie cierpkiego i orzeźwiającego rabarbaru 
z konsystencją śmietankowego budyniu na kruchym spodzie. Czy rozpływa się w ustach? 
Odpowiedzieć mogą Ci, którzy nie pochłoną od razu kawałka na raz...którzy potrafią się delektować tym smakiem, a nie wytrzeszczać oczy ze zdumienia i przez pełną buzie wydukać "pyyycha!" 
(taki męski obraz, mam właśnie w pamięci z sobotniego wieczoru, kiedy to rano martwiłam się, że nie będzie co fotografować ;))


...to ciasto, które prosto z piekarnika nawet męski wieczór, chętni osłodzi :)


Składniki na ciasto kruche:
2 szklanki mąki
kostka masła miękkiego
2 żółtka
3 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Składniki na masę budyniową:
2 opakowania budyniu śmietankowego (polecam Dr. Oekter)
3 szklanki mleka
2 łyżki cukry
Składniki na bezę:
2 białką
1/2 szklanki cukru pudru
Owoce:
1/2 kg rabarbaru

Zaczynamy od oczyszczenia rabarbaru z włókien, ścigając je wzdłuż nożem. Rabarbar kroimy w kostkę i zasypuję cukrem w osobnej misce, najlepiej dzień wcześniej.

Następnie zaczynamy przygotowywać ciasto, mieszamy suche produkty z kostką masła. Powoli, ręcznie wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy żółtka (białka zostawiamy na później) i śmietanę. Ciasto będzie dość kleiste, dlatego delikatnie podsypujemy je mąką, dzielimy na dwie równe części i wkładamy na 1h do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy masę budyniową, mieszając najpierw proszek z cukrem i 3/4 szkl.mleka. Pozostałą cześć mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy nasz budyń z cukrem, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Ściągamy z palnika, w celu przestudzenia.

Jedną cześć schłodzonego ciasta wyjmujemy z lodówki i wykładamy nią spód blaszki. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 150ºC, pieczemy 15min. Przestudzamy!

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder.

Na ostudzony spód ciasta wykładamy masę budyniową, pokrojony i odsączony z soku rabarbar w kostkę. Wyjmujemy drugą częście ciasta z lodówki i kruszymu, tak aby przykryc rabarbar. Wylewamy naszą masę białkową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC na 40min.

Smacznego :)

*opcjonalnie:
dekorujemy według uznania, np. cukrem pudrem
użyłam blaszkę jedyną jaką aktualnie posiadam, czyli o śr.24cm i ciasto wyszło moim zdaniem zbyt wysokie, zdecydowanie wolę je z formy o śr.28cm lub kwadratowej :)

11 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale :) Z wielką chęcią zjadłabym spory kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podzieliłabym się, ale już go nie ma :( zbyt dobry jest, polecam go upiec :)

      Usuń
  2. Mniam! Pięknie je przedstawiłaś, zjadłabym kawałek (albo trzy :P). Zresztą, Twoje wypieki zawsze mnie hipnotyzują :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już Ci tyle ciast koło nosa przeszło, wybierz się kiedyś do Wro, to się przekonasz czy to tylko zdjęcia, czy magia jest gdzieś głębiej :D

      Usuń
  3. O mniammm, że tak powiem :)))
    Nie wiem tylko czy byłoby dla mnie faktycznie łatwe, ja z tych co "łatwe" to są babeczki z kartonika tzn. wsyp masę, wbij jajko, dolej olej/oliwę, zmiksuj i do piekarnika ;) Ale jakby tak ktoś mi zrobił ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mojej mamy przepis, i jak spojrzałam na niego pierwszy raz to było "o rany, kiedy ja to zrobię?!" ;) no i zaplanowałam sobie czas, że w piątek wieczorem rabarbar obieram, cukruję tak aby po pracy w sobotę zrobić. I nie zajęło mi to więcej niż 1h, bo wieczorem już szybko zdjęcia musiałam zrobić, bo do rana miałam wątpliwości czy dotrwa :P

      Usuń
  4. Pyszniaście wygląda ! muszę je zrobić :) ja dziś robiłam kruche ze śliwkami i borówkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi beza nigdy nie wychodzo, ale robie ciasto rabarbarowe na normalnym ciachu, posypuje cukrem pudrem i pyyychota :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja Mama też robi ciasto rabarbarowe, ale o ile pamiętam nie dodaje tam chyba budyniu ani nie jest to ciasto z bezą... Chyba podsunę jej ten przepis, chociaż jej ciasto jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hyhyhy nie cierpię ani budyniu ani rabarbaru, więc ślinka mi nie pocieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń